top of page

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is (K. Schippers)

Bij de eerste editie van ZADR in 2016 was er letterlijk veel kleur te zien door o.a. de geborduurde doeken van Petra van der Steen en de poppen/objecten en foto’s van Guda Koster.

Bij het inrichten van de ruimtes voor de 2e editie bleek er veel zwart, wit en grijs werk geselecteerd te zijn. Er moest eigenlijk nog wat kleur bij.

Bij nader inzien, toen alles hing, bleek er wel degelijk kleur aanwezig, zij het subtiel.

Edmond Steinbusch bijvoorbeeld heeft voor zijn doeken enkel wit chinees papier gebruikt. Door de afwisseling van meer en minder lagen zijn er landschappen ontstaan met heel veel kleurnuances.

In het werk ‘DT 39’ van Ingrid Greijn zie je minutieuze zwarte inktlijnen op een witte ondergrond. Tenminste, als je er snel langsloopt.

Ik vroeg zondag j.l een dame die aanstalten maakte om weg te gaan welk werk haar het meest had aangesproken. We gingen terug om te kijken en stonden ook nog even stil bij 'DT 39'.

Dat had ze al gezien! Desondanks ontstond er een gesprek, ze bleef kijken en toen vielen haar pas de subtiele rode en groene lijnen op tussen het zwart. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet!

Daar gaat het zondag 30 juli ook over bij het VTS-gesprek o.l.v. Ellie van den Bomen. VTS staat voor Visual Thinking Strategies; een methode om naar kunst te kijken met een kleine groep deelnemers. Iedereen kijkt op zijn eigen manier en ervaart een kunstwerk anders. Het is boeiend (en leerzaam) om daar met elkaar over in gesprek te gaan op een open manier en zonder oordeel. Luisteren, uitwisselen en wellicht zomaar tot verrassende of andere inzichten komen.

Er zijn 2 gespreksrondes: 13.30-14.30 uur en 15.00-16.00 uur. Deelname is gratis.

Aanmelden kan via sd4g@xs4all.nl; geef s.v.p. het tijdstip en het aantal deelnemers aan.

video-installatie Bosomland - Pé Okx

bottom of page